Aivot säätelevät tasapainoa
Aivot säätelevät ihmisen kaikkea toimintaa. Tasapainon ylläpitämiseksi aivot tarvitsevat tietoa kehon asennosta ja ympäristön vaatimuksista. Tietoa välittyy aivojen käyttöön usean kanavan kautta. Näköhavainto auttaa selvittämään oma paikka avaruudellisessa tilassa ja varautumaan ympäristön aiheuttamiin muutoksiin, esimerkiksi väistämään vastaantulijaa. Kehon kautta tuleva tieto kertoo asennon vakaudesta ja muutostarpeesta. Tasapainoelin (vestibulaarielin) on kolmiulotteisesti kehon asentoa ympäristössä havainnoiva aparaatti. Se sijaitsee sisäkorvassa, josta 8. aivohermo välittää tiedon aivoihin. Molemmissa sisäkorvissa on oma tasapainoelimensä.
Tasapainotieto kulkeutuu 8. aivohermon välityksellä aivorungossa sijaitseviin vestibulaaritumakkeisiin, hermosolukertymiin. Nämä säätelevät tasapainoa mm. vestibulo-okulaarisen ja spinaalisten refleksien (VOR, VSR) avulla koordinoimalla silmien, pään ja niskan liikkeet sekä yhdistämällä pikkuaivoista ja kehosta tuleva tuntotietoa tasapainon avuksi. Em. refleksit auttavat säilyttämään haluttu asento. Pikkuaivotkin osallistuvat tasapainon sekä erityisesti silmien liikkeiden säätelyyn ja raajojen lihasten hienosäätöön.
Aivot käsittelevät eri lähteistä saamaansa tietoa jatkuvasti, todellakin ihan koko ajan ja tuo tieto on ihmisen toiminnan ja liikkeiden suunnittelun käytettävissä. Tutut toiminnot sujuvat automaattisesti. Suunnittelu ja säätely tulee tietoiseksi, kun kuljemme kapealla polulla, notkuvalla laiturilla tai astumme keinuvaan veneeseen.
Aivot ovat plastiset. Ne muokkautuvat ja muuntuvat tarpeen ja toiminnan mukaan. Liikkumalla monipuolisesti voi auttaa aivoja sopeutumaan ja korjaamaan AN:n aiheuttamaa tasapainohäiriötä.
Täältä voit vielä lukea tarkemmin näon, tunnon ja tasapainoelimen yhteistyöstä.